Inspiration
Kulturförändringsuppdrag hos Akademikernas
När Akademikernas a-kassa flyttade till nya lokaler efter 30 år på Klara Norra Kyrkogata handlade projektet mycket om inflytande, harmoni och ergonomi.
När Akademikernas a-kassa flyttade till nya lokaler efter 30 år på Klara Norra Kyrkogata handlade projektet mycket om inflytande, harmoni och ergonomi.
Akademikernas a-kassa är Sveriges största a-kassa med över 750 000 medlemmar. När det var dags att flytta till ett nytt kontor tog D2 Arkitektur hand om hela processen från att leta lokal till upphandling, behovsanalys, rita, organisera och planera själva flytten. Den nya lokalen på Östgötagatan 90 ligger i en av lågdelarna av Folksamhuset som stod klart 1960. De nya lokalerna bidrar till en ljus arbetsmiljö̈ och främjar snabba kontaktvägar med medlemmar och kollegor emellan på kansliet.
Slutkund: Akademikernas a-kassa
Inredningsarkitekt: Ralf Lindberg D2 Arkitektur & Projektledning AB
Projektledare: Hélena Syk, D2 Arkitektur & Projektledning AB
Färdigställt: 2019
Plats: Stockholm
Yta: 1970 kvm
Den stora omställningen av kansliet var att gå från cellkontor med egna rum till ett öppet landskap och ett förändrat arbetssätt. Hörnstenarna i konceptet byggde på transparens, sammanlänkande, lugn och utveckling. Ansvarig arkitekt i uppdraget var Ralf Lindberg på D2 Arkitektur.
Kontoret är fördelat på två våningsplan med utbildningssal, matsal och mötesrum på plan 4 och reception och arbetsplatser på plan 5. Medarbetarna var i mycket hög utsträckning involverade i kontorets utformning genom särskilda projektgrupper.
– Det var mångt och mycket ett kulturförändringsuppdrag där vi konceptualiserade arbetsmiljön utifrån bytet från egna kontor till arbete i öppna landskap. Uppgiften blev att integrera en öppen planlösning och samtidigt upprätthålla den integritet och det lugn som personalen var vana vid. Ett våningsplan rymmer därför rena arbetsplatser medan vi skapade ytor för social interaktion och gemensamma aktiviteter på våningsplanet under, säger Ralf Lindberg på D2 Arkitektur.
Jag valde Savo eftersom de gör bra grejer och uppfyller ergonomiska krav vilket var jätteviktigt i projektet.
Ralf Lindberg, arkitekt på D2 Arkitektur
– Jag valde Savo eftersom de gör bra grejer och uppfyller ergonomiska krav vilket var jätteviktigt i projektet. Savo Soul är snygg, bra funktionsmässigt och prisvärd. Utbudet av mesh var stort så jag valde en grön nyans på Savo Soul-stolen som fungerade som en blygsam accent i den annars neutrala färgskalan.
Innan valet föll på Savo fick medarbetare och skyddsombud provsitta olika stolar och Akademikernas hade också en ergonom på plats som säkerställde att provstolarna var tillräckligt ergonomiska.
– Flera av oss på D2 har jobbat med kontor sedan 90-talet så vi vet vad som fungerar. Jag har använt Savo till större projekt tidigare och det beror på att stolen håller hög kvalitet, är väldigt enkel att justera och har lång garanti. Hos Savo kunde vi specialanpassa stolen med olika storlekar på sitsar och olika höjder på gaspelaren vilket är väldigt uppskattat. Vi har även haft folk från Savo som följt upp på plats, berättar Hélena Syk projektledare på D2 Arkitektur.