STORY

Insikter om framtidens sittplatser från utställningen Studies in Seating

Genom utställningen Studies in Seating på 3daysofdesign fördjupade vi oss under två dagar i vilka nyckelfaktorer som formar kontorsstolen.

I Odd Fellow-palatset i Köpenhamn bjöds besökarna in att delta i en gemensam kreativ workshop, där de uppmuntrades att använda fantasin för att föreställa sig framtidens sittmöbler. Vi har nu sorterat och analyserat svaren som avslöjade flera centrala teman.

Svaren bekräftar inte bara vårt engagemang för innovation, utan inspirerar oss att fortsätta tänja på gränserna för vad kontorsstolar kan vara.

Craig Howarth, VD för Savo

Några besökare fokuserade på praktiska förslag och specifika designidéer, medan andra delade med sig av känslomässiga visioner för hur framtidens sittande bör se ut och upplevas. Insikterna har lett till flera viktiga slutsatser och ambitioner för framtidens kontorsstolar.

Resultaten

Hybrida arbetsplatser kräver hybrida sittmöbler

I dagens hybrida arbetsmiljöer är det viktigare än någonsin att kontorsutrymmen utformas för att främja både arbete och välmående. Insikterna från Savos interaktiva studie Studies in Seating visar att sittplatser som skapar en mysig och hemtrevlig känsla, vilket går linje med önskemål om välkomnande och avslappnande arbetsmiljöer. I takt med att arbetsplatserna utvecklas blir det tydligt att sittplatserna sömlöst måste kombinera funktionalitet med komfort, så att människor känner sig bekväma, särskilt under långa arbetsdagar.

Tre centrala designpelare: livslängd, hållbarhet och modularitet

För designintresserade och miljömedvetna konsumenter är hållbarhet inte bara en förväntan – det är ett krav. Besökarna betonade vikten av att investera i väldesignade, hållbara produkter som håller över tid. Livslängd, hållbarhet och modularitet var nyckelpelarna för stoldesign, där modularitet spelar en avgörande roll i denna vision. Genom att göra det enkelt att byta ut och uppgradera enskilda komponenter förlänger modulariteten inte bara produktens livslängd utan minskar också avfallet.

Inga kompromisser när det gäller ergonomi och komfort

Ergonomi och komfort är en grundförutsättning när det gäller kontorsstolar. Besökarna betonade vikten av design som främjar en hälsosam, bekväm hållning uttryckte en preferens för sittmöbler som kan anpassas efter deras individuella behov under arbetsdagen. Detta fokus på ergonomisk design speglar en önskan om sittplatser som förenar funktionalitet och komfort, vilket gör det möjligt för användarna att arbeta bekvämt utan att kompromissa med sin hälsa.

Design och innovation går hand i hand

Av svaren framgår att bra design och innovativa sittlösningar går hand i hand och sträcker sig långt bortom grundläggande funktionalitet. Besökarna uttryckte en önskan om funktioner som fotstöd, mjuka sittdynor och anpassningsbara, modulära komponenter. Att respondenterna föredrog stolar som ser både mysiga och inbjudande ut, talar för att stolens estetik inte ska vara en eftertanke. Detta understryker att innovativa sittlösningar inte bara handlar om funktion utan om att skapa en emotionell koppling och höja den övergripande upplevelsen av arbetsplatsen.

Inkludering och behovsanpassning är avgörande

Respondenterna efterfrågade sittlösningar som passar många användare, inklusive de som har specifika behov. Stolarna bör vara intuitivt enkla att använda och kräva minimala justeringar, samtidigt som de naturligt anpassar sig till kroppens rörelser. Inkludering och intuitiv design säkerställer att kontorsstolar inte bara ska vara tillgängliga utan också användarvänliga för alla.

När vi reflekterar över dessa insikter står det klart att framtidens kontorsstolar inte bara handlar om att möta dagens behov, utan också om att förutse kommande förväntningar på arbetsmiljöer. På Savo är vi engagerade i att ständigt lära oss av våra användare och sätta deras behov i centrum för vår produktutveckling. Vi ser fram emot att integrera dessa insikter i vårt fortsatta innovationsarbete för att säkerställa att våra stolar förblir progressiva, intuitiva och fokuserade på behoven hos människor.