Story

Savo Sitdowns: Från tåg till arbetsstolar med Olle Lundberg

I samtal med den visionära industridesignern Olle Lundberg

Savo Sitdowns är en ny intervjuserie som, med fokus på sittande, utforskar samarbeten inom ergonomi, design och arbetsplatsens utveckling. Genom detta initiativ samlar vi branschledare från olika områden för att fördjupa oss i sittande i det moderna kontoret. Varje samtal ger värdefulla insikter om framtidens sittlösningar och deras påverkan på välmående och produktivitet.

Som en av Savos långvariga samarbetspartner och vän kändes det självklart att inleda serien med ett samtal med den hyllade industridesignern Olle Lundberg. Olle är grundare av LundbergDesign, en Stockholmsbaserad designstudio som är känd för sin tidlösa och innovativa syn på industridesign och produktutveckling. Med sin djupa expertis inom ergonomi och lösningar som utgår från individens behov har Olle etablerat sig som en av branschens främsta namn.

Under sina 35 år som designer har Olle Lundberg varit en pionjär inom framtidsinriktad och användarcentrerad design i flera olika branscher. Han har spelat en avgörande roll i utformningen av flera av Savos nyckelprodukter, inklusive Savo 360 och Savo Soul.
I detta samtal utforskar Olle och Savos VD Craig Howarth framtidens kontorssittande, ergonomins föränderliga roll i design samt hur innovation är en nyckelfaktor i att skapa intuitiva och hållbara lösningar som står sig över tid.

C.H. Olle, tack för att du deltar i det allra första Savo Sitdown. Det kändes självklart att börja med dig som en av våra långvariga samarbetspartners. Din designexpertis sträcker sig över flera branscher, från kontorssittande till transportsektorn. Hur har ditt arbete med att designa tågkupéer påverkat ditt angreppssätt i andra projekt?

O.L. Just nu arbetar vi med ett långdistans­tåg för Norge, samt några andra projekt här i Sverige. Man lär sig mycket om mänskligt beteende – hur människor interagerar med produkter, hur man introducerar nya material och samtidigt följer hållbarhets­krav. Vi tar med oss den kunskapen till andra projekt också.

C.H.På tal om tågkupéer och människocentrerad design – jag ser en tydlig koppling till de kontorsstolar du har designat för Savo. Ta Savo Soul till exempel – det är svårt att tro att den har funnits på marknaden i över tio år. Kontorsstolen är kanske den mest personliga delen av en arbetsplats, eftersom det är den möbel som kroppen har mest kontakt med. Skulle du säga att det är här designinsikterna från tågsäten kommer in?

O.L. Ja, på många sätt. Även om syftet är annorlunda – en tågresenär vill ha en bekväm resa från A till B – är sätet fortfarande en av de mest avgörande delarna av upplevelsen.

C.H. Jag minns designbriefen för Savo Soul. Tanken var att skapa en stol som uppfyller alla krav från den moderna kontorsanvändaren. Hur närmar du dig ett nytt designprojekt?

O.L. Jag minns briefen för Savo Soul väl. Er säljorganisation var starkt involverad, och vi hade nära samarbete med arkitekter. Att förutse framtida trender är svårt, eftersom människor inte alltid vet vad de kommer att behöva om fem år. Därför gör vi omfattande research, anpassad efter varje projekt. Säljteamet ville ha en stol som gjorde det möjligt att alltid kunna säga: ”Ja, vi har det.” Oavsett om det gällde en låg rygg, en mesh-sits eller en specifik typ av armstöd, var målet att ha en lösning för varje behov.

C.H. Så det handlade inte bara om att ge säljteamet rätt verktyg – utan också om att ge användarna möjlighet att anpassa sin stol?

O.L. Exakt. Tanken var att Savo alltid skulle kunna erbjuda rätt produkt, men att användarna också skulle kunna beställa den stol som bäst passade deras behov.

C.H. Savo har alltid handlat om innovation och intuition. Du har redan berört den intuitiva aspekten, men ur ett innovationsperspektiv var Savo Soul en av de första kontorsstolarna med mesh-rygg när den lanserades för tio år sedan. Nu uppdaterar vi den med en mesh-sits, vilket är ett av dina senaste projekt.

O.L. Ja, vi ville harmonisera mesh-sitsen med mesh-ryggen så att de verkligen känns som en helhet. Samtidigt har vi utforskat nya, innovativa sätt att använda mesh.

C.H. Övergången från en skumstoppad sits till en mesh-sits har tydliga hållbarhetsfördelar. Och med de förändringar som skett i kontorsmiljöer efter Covid, har hygien och luftflöde blivit viktigare än någonsin.

O.L. Absolut. Idag använder människor inte nödvändigtvis samma stol varje dag. Det gör hygien till en avgörande faktor. Samtidigt måste justeringarna vara enkla och intuitiva, eftersom de flesta inte justerar sina stolar så mycket som de borde.

C.H. Låt oss prata om vår senaste produkt som vi har utvecklat tillsammans – Savo 360.Jag minns att en av de mest djärva kraven i briefen var att minimera plastanvändningen. Till slut lyckades vi komma ner till cirka 3 % plast i en arbetsstol, vilket är riktigt imponerande. Jag tycker att den mest innovativa funktionen i stolen faktiskt är J-stolpen i trä. Var det ett resultat av kravet på att undvika plast?

O.L. Vi ville skapa en ny typ av stol anpassad för det moderna kontoret – där människor rör sig mer, har fler teammöten och tillbringar mindre tid vid skrivbordet och datorn.

Jag lärde mig något värdefullt från arbetet med belysningsdesign: runda former säljer ofta bättre än fyrkantiga, eftersom de är lättare att placera i olika miljöer. En fyrkantig form måste passa in, medan en rund form blir en naturlig del av sin omgivning. Så i en av våra tidiga workshops föreslog jag att vi skulle testa en rund sits.

Vårt mål var att minimera plast så mycket som möjligt, men de sista 3–4 procenten är oundvikliga – vi behöver dem för funktionalitet och produktion.
Men vi började utforska alternativa material, vilket ledde oss till J-stolpen i trä. J-stolpen minskade inte bara plastanvändningen, utan gav oss också möjlighet att experimentera med olika uttryck, samtidigt som vi kunde behålla träets taktila känsla.

C.H. Tidpunkten för den här produkten var också särskilt bra för oss. Kort efter att vi lanserade den såg vi en enorm global övergång till distansarbete. Savo 360 är en verkligt mångsidig hybridstol som smälter in helt naturligt i hemmiljöer.

O.L. Jag minns att vi under vår research fas genomförde intervjuer där vi frågade människor om de skulle vilja ha en typisk kontorsstol hemma. Svaret var ofta ett tydligt och bestämt ”nej”. Den insikten påverkade vårt designarbete. Vi behövde skapa en stol som människor faktiskt skulle acceptera i ett modernt hem. Och jag tycker att vi lyckades med Savo 360.

C.H. Arbetsplatser fortsätter att förändras i snabb takt.Vad är din syn på nästa generations arbetsstolar? Jag minns att du en gång sa att en arbetsstol borde fungera som en smartphone.

O.L. Jag står fast vid det – stolen ska intuitivt anpassa sig efter användarens kropp. Idag har människor inte längre en fast sittplats – de rör sig och sitter i olika miljöer varje dag. Så jag tror att efterfrågan skiftar mot intuitiva sittlösningar som fungerar för alla användare.

C.H. Vi var inne på hållbara material tidigare, och jag tycker att Savo har gjort det särskilt bra inom detta område med Soul-stolen. Det handlar inte bara om att designa nya produkter med hållbarhet i åtanke – utan också om att förbättra de befintliga.

O.L. En av de saker jag verkligen uppskattar med att arbeta med Savo är att vi inte bara fokuserar på att lansera nya produkter. Man behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt.Om man har en stark produkt kan man istället förfina och utveckla den över tid, precis som varumärken gör med bilar eller smartphones. Det synsättet är också en form av hållbarhet – att skapa lång livslängd istället för att ständigt ersätta produkter.

C.H.Helt rätt. Det handlar inte bara om vilka material vi använder, utan också om hur enkelt det är att byta ut komponenter. Om du behöver byta ut en del av stolen, ska du inte behöva ersätta hela stolen.

På tal om det – det har varit fantastiskt att besöka din studio, se pågående projekt och höra om allt spännande du arbetar med. Tack för att vi fick komma och för vårt långsiktiga samarbete – vi ser fram emot att bygga vidare på vår gemensamma framgång.

O.L. Tack själv – det har varit ett nöje.